آکواریوم داران ماهر می گویند اگر ماهیهای خود را دوست دارید هیچگاه از آبی که کیفیت مشکوکی دارد برای پر کردن آکواریوم استفاده نکنید. دلیل این گفته واضح است چرا که زندگی یا مرگ ماهیها به شدت به کیفیت آب بستگی دارد. درست است که آب تنها عامل زنده ماندن یا مرگ ماهیان نیست اما قطعا مهمترین عامل در سلامتی و حیات آنها محسوب می شود. بنابراین پیشنهاد می شود قبل از پر کردن آکواریوم، آبی را که در مورد کیفیتش تردید دارید آزمایش نمایید. این آزمایش اول باید برای موادی انجام شود که در غلظتهای بسیار کم هم، موجب مرگ ماهیها می شوند. موادی نظیر آمونیاک، هیدروژن سولفوره، ارتو فسفات، مس و نیتریت و کلر. چنانچه ماهی آکواریومی شما دچار بیماری و مریضی شده است به راحتی می توانید با دامپزشک ماهی پت وت تماس بگیرید و مشاوره آنلاین آبزیان را دریافت کنید .
pH مناسب برای اغلب ماهی ها بین ۶ تا ۸ است. سختی آب هم بهتر است کمتر از ۴۰۰ میلی گرم در لیتر باشد. رعایت این موضوعات باعث رشد مناسب و شادابی ماهی ها می شود.
آب برای آکواریوم
آب لوله کشی: آب لوله کشی به شرط آنکه قابل شرب باشد (در برخی شهرها آب لوله کشی قابل شرب نیست) بهترین گزینه محسوب می شود. کیفیت مناسب، ارزانی و فراوانی خصوصیات آب لوله کشی است. تنها مشکل در استفاده از آب لوله کشی وجود کلر در این آب است. بنابراین استفاده مستقیم از این آب ممنوع است. اگر چندین ساعت آب در ظرف درباز نگهداری شود، کلر محلول در آن به تدریج خارج می شود.
بطریهای آب معدنی یا آب اشامیدنی: آب این بطریها هم برای استفاده در آکواریم مناسب است. اما در مقایسه با آب لوله کشی بسیار گران هستند.
آب خروجی دستگاه اسمز معکوس (RO) : دستگاه اسمز معکوس این قابلیت را دارد که تمام ناخالصیهای آب را حذف نماید. اما آیا ماهیها در طبیعت در چنین آبی زندگی میکنند؟ خیر. بنابراین اگر میخواهید از آب خروجی دستگاه RO استفاده نمایید توصیه می شود از انواع دیگر آب نظیر آب لوله کشی یا آب بطری هم به آن اضافه شود.
آب چاه یا چشمه: آب چاه و چشمه در صورتیکه آلودگی وارد آن نشده باشد معمولا مناسب است. با اینحال توصیه میشود برای بار اول پارامترهایی که قبلا ذکر شد اندازه گیری شوند تا از کیفیت آب اطمینان حاصل شود.
آب رودخانه: اگر آب رودخانه برای آشامیدن مناسب باشد استفاده از آن منعی ندارد. در غیر این صورت مراقب باشید. رودخانه یک اکوسیستم زنده است. طبیعتاً در آن آبزی هایی ذره بینی وجود دارد که ممکن است برخی از آنها برای ماهیان داخل آکواریم مضر باشند. در موارد اضطرار پیشنهاد می شود آب را پس از جوشاندن و سرد کردن به آکواریم اضافه کنید.
آب ماهی بعد از چند ساعت باید عوض شود
این پرسش جواب دقیقی ندارد. علت هم آن است که میزان خارج شدن کلر ازآب در شرایط مختلف یکسان نمی باشد. بجزغلظت اولیه کلر، دمای آب، غلظت دیگر گازهای محلول در آب وهمچنین شدت تلاطم هم از دیگرعوامل موثر بر روند کاهش غلظت کلر در آب هستند. به همین دلایل، عموماً در مراجع عدد مشخصی را بعنوان زمان آزاد شدن کل کلر موجود در آب ذکر نمیکنند. اما بصورت تجربی شاید بتوان گفت برای ماهیانی که حساسیت کمتری دارند، آب حداقل باید هشت ساعت بماند و برای ماهیانی با حساسیت بیشتر حداقل بیست و چهار ساعت.
اکسیژن موجود در آب آکواریوم
اکسیژن گازی است که سوخت اصلی بدن هر موجودات زنده را تامین می نماید. این گاز که یک پنجم حجم هوای اتمسفر را تشکیل میدهد، تا حدودی قابلیت جذب و حل شدن در اب را دارد. همانطور که اکثر موجودات خاکزی اکسیژن هوا را از طریق ریه ها گرفته و به خون انتقال میدهند.
اکثر آبزیان از جمله ماهی ها، اکسیژن محلول در آب را به وسیله آبشش ها گرفته و به خون انتقال میدهند. هرچه آب گرمتر شود قدرت نگهداری اکسیژن محلول در آن کمتر خواهد شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که ماهیهای آب سرد، احتیاج به اکسیژن محلول در آب بیشتری در مقایسه با ماهیهای آبهای گرم از جمله ماهیهای آکواریومی دارند.
بنابراین نگهداری این ماهیها در آکواریوم به مراتب آسانتر از نگهداری ماهیهای اب سرد می باشد. هرچه سطح آب آکواریوم بیشتر باشد جذب اکسیژن هوا بیشتر خواهد بود. بنابراین آکواریوم هایی که به شکل مکعب مستطیل ساخته می شوند به مراتب بهتر از آکواریوم های استوانه ای و کروی می باشند.
اولین نشانه کمبود اکسیژن محلول در آب، جمع شدن ماهیها در سطح می باشد. در این هنگام بایستی بلافاصله نسبت به تهویه اب اقدام گردد. اگر به دلائلی پمپ هوا خراب شده و درست کردن آن ممکن است یکی دو ساعت به طول انجامد بایستی با یک لیوان چندین بار از اب آکواریوم برداشته و از فاصله ۳۰ سانتیمتری به داخل آن ریخت تا هوای کافی در آب حل گردد تا آماده شدن پمپ بایستی هر ساعت دو سه بار این کار انجام گردد.
هنگام قطع برق نیز در صورت لزوم بایستی به همین ترتیب عمل نمود. اگرچه تهویه آب برای ماهیها لازم و ضروری است با وجود این اگر بیش از حد لزوم آب تهویه گردد حبابهای ریز هوا که روی جدار آکواریوم و گیاهان داخل آن بوجود می آید ممکن است باعث ایجاد بیماری در ماهیها به نام بیماری حباب هوا گردد که اکثرا باعث مرگ و میر آنها می گردد. بنابراین از تهویه بیش از حد بایستی خودداری گردد.
درجه حرارت آب آکواریوم
ماهیهای زینتی مناطق استوایی در طول مدت زندگی خود احتیاج به درجه حرارت بالا دارند. این گرما بطور میانگین حدود ۲۵ درجه سانتیگراد است ولی برخی از ماهیها درجات حرارت بیشتری لازم دارند.
برخی از ماهیها برای زندگی عادی به حرارت ۲۵ درجه و برای تخمریزی به حرارت ۲۸ تا ۳۲ درجه سانتیگراد احتیاج دارند. عکس آن هم ممکن است. برخی از سیکلیدها برای تخمریزی گرمای کمتری نیاز دارند. نیاز حرارتی ماهیها برای زندگی عادی و مراحل باروری در بخش مربوط به ماهیها شرح داده شده است.
هرگز نباید درجه حرارت آب بطور ناگهانی کم یا زیاد شود. هنگام تمیز کردن آکواریوم ابتدا بایستی در ظرف مناسبی اب هم درجه آکواریوم درست شود و ماهیها در آن قرار گیرند. پس از تمیز کردن آکواریوم ماهیها با همان آبی که قبلا تهیه شده است بایستی در آکواریوم ریخته شوند.
اگر احتیاج به اب بیشتری در داخل آکواریوم است بایستی مازاد آب تدریجا اضافه شود تا از تغییر ناگهانی درجه حرارت جلوگیری به عمل آید.
آخرین دیدگاهها