یکی از محبوب‌ترین پرندگان خانگی، عروس هلندی‌ است. عروس هلندی‌‌ها اجتماعی، برون‌گرا و عموماً خوش‌اخلاق هستند. اما آن‌ها می‌توانند مانند هر حیوان دیگری به انواع بیماری‌ها مبتلا شوند. شناخت بیماریهای عروس هلندی ، علائم مریضی عروس هلندی و نحوه ی درمان این بیماریها یکی از مهمترین مسائلی است که همیشه ذهن ما سرپرست های این پرنده ی زیبا و دوست داشتنی را به خودش مشغول میکند، معمولا مریضی پرنده ها از روی تغییر در رفتار و فعالیتشون مشخص میشود و هر کدام از این رفتارهای غیرعادی میتواند نشانی از یک بیماری در این پرنده باشد.

چگونه تشخیص دهیم عروس هلندی بیمار است؟

عروس هلندی و دیگر پرندگان نیز هنگام ابتلا به بیماری اولین نشانه ای که از خود بروز می‌دهند تغییر در رنگ، حجم و … فضله است بنابراین با مشاهده این قضیه می توانید اقدامات درمانی خود را آغاز کنید و در بیشتر مواقع  بیماری پرنده خود را تشخیص دهید. در قدم بعدی بی حالی، بی اشتهایی، پف کردن، نامرتب بودن پرها، ریزش پر، خس خس کردن و… موارد دیگری در تشخیص بیماری عروس هلندی هستند.

علائم بیماری در عروس هلندی

وقتی عروس هلندی‌ ها بیمار هستند و احساس خوبی ندارند، علائم زیر را از خود نشان می‌دهند:

بی‌حالی: عروس هلندی بیمار معمولاً تنبل‌تر از حالت عادی است و مدت طولانی‌تری می‌خوابد.

از دست دادن اشتها: تغییر در عادات غذایی این پرنده گاهی نشان‌دهنده وجود بیماری در آن است.

ترشح از بینی یا چشم: این علامت اغلب نشانه عفونت است و باید به‌سرعت توسط دامپزشک برطرف شود.

تغییر در صدا: صدای پرنده بیمار با پرنده سالم متفاوت است و گاهی صدای آن‌ خشن می‌شود.

مدفوع غیر طبیعی: هرگونه تغییر در رنگ یا قوام مدفوع عروس هلندی، نشان‌دهنده بیماری در آن‌ است.

رفتارهای غیر معمول: مراقب حرکات یا صداهای غیرعادی عروس هلندی‌ها باشید؛ زیرا نشان از وجود بیماری در آن‌ها دارد.

مقاله مرتبط  علائم سرماخوردگی مرغ عشق

وضعیت نامناسب پرها: گاهی وجود پرهای ناسالم و نامتعارف در عروس هلندی حاکی از بیمار بودن آن است. این پرها معمولاً شل و شکننده هستند.

 

انواع بیماری های عروس هلندی

عروس های هلندی نیز همانند دیگر طوطی سانان می‌تواند به بیماری های مختلفی دچار شود که این بیماری ها عبارتند از…

سرماخوردگی عروس هلندی

سرماخوردگی در عروس هلندی زمانی رخ می‌دهد که پرنده در مجاورت هوای سرد قرار گیرد، از آنجا که عروس هلندی پرنده حساسی در مقابل افت دما می باشد با تغییر ناگهانی دما مبتلا به سرماخوردگی خواهد شد.

اگر پرنده شما علائمی مثل پف کردن، لرز، تنفس با دهان باز، عطسه، ترشحات بینی، بی اشتهایی، بی حالی، التهاب چشم و… را دارد به این بیماری مبتلا شده است.

جهت درمان این بیماری دمای محیط را بالا برده و ثابت نگه دارید، مولتی ویتامین های مخصوص را در اختیار پرنده خود قرار دهید، استفاده از بخور اکالیپتوس در این راستا کمک کننده خواهد بود، همچنین جهت مداوای موثر پرنده را به دامپزشک ببرید.

پیشگیری از سرماخوردگی در عروس هلندی

برای جلوگیری از بروز این بیماری باید هوای محیط را متعادل نگه دارید. دمای مطلوب برای محیط عروس هلندی حدوداً بین ۲۰ تا ۲۹ درجه سانتیگراد میباشد.

بیماری‌های باکتریایی عروس هلندی

بیماری‌های باکتریایی در عروس هلندی‌ها علائم مختلفی را ایجاد می‌کنند. عفونت‌های باکتریایی مانند سالمونلوز و پسیتاکوز به‌سرعت در محیط‌های بسته پخش می‌شوند. لطفاً در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکرشده به دامپزشک مراجعه کنید.

مایکوپلاسموز تنفسی عروس هلندی

مایکوپلاسموز در عروس‌هلندی‌ها مزمن و مسری است. علائم این بیماری در پرندگان جوان شدیدتر هستند. پرندگان بالغ علائم کمتری مانند کاهش وزن و مشکل در تنفس را از خود نشان می‌دهند. دیگر علائم این بیماری عبارت‌اند از:

  • عطسه و سرفه
  • تنفس با منقار باز
  • سینوزیت
  • التهاب روده
  • کاهش اشتها
  • مشکلات تنفسی
مقاله مرتبط  بیماری های طوطی

مایکوپلاسموز را می‌توان ازطریق آزمایش‌های مختلف تشخیص داد. برای جلوگیری از این عارضه، قفس پرنده خود را به‌طور مرتب ضدعفونی کنید.

با استفاده از آنتی‌بیوتیک می‌توان از این بیماری در پرندگان جوان نیز پیشگیری کرد.

هنگام مبتلا شدن پرنده به مایکوپلاسموز، فوراً او را از سایر پرندگان جدا کنید.

برای درمان این عارضه در عروس هلندی، آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند ترامایسین را به‌صورت زیرجلدی در قسمت بالای گردن آن‌ها تزریق می‌کنند.

روش‌ دیگر درمان، مصرف اکسی‌تتراسایکلین یا استرپتومایسین به‌مدت ۳ روز یا تزریق اریترومایسین به‌مدت ۵ تا ۷ روز است.

علاوه‌بر این، برای دادن ویتامین‌های مورد نیاز به پرنده خود، آن‌ها را با آب آشامیدنی یا غذای آن مخلوط کنید.

اسهال عروس هلندی

اسهال در عروس هلندی یکی از شایع ترین بیماری هایی است که عروس هلندی به آن مبتلا می‌شود در بیشتر مواقع به دلیل تغییر ناگهانی رژیم غذایی، عفونت های باکتریایی و ویروسی، مسمومیت، وجود انگل در بدن پرنده، ترس،  نمود پیدا می‌کند. در بیشتر مواقع حل کردن دو قطره سرکه سیب طبیعی در داخل آب و قراردادن آن در اختیار پرنده منجر به بهبودی در اسهال خواهد شد.

عروس هلندی

افسردگی عروس هلندی

افسردگی در عروس هلندی با رفتارهای غیرعادی نمود پیدا می‌کند و لزوما آواز خواندن آنها به تنهایی نشان دهنده خوب بودن حال پرنده نیست.

بنابراین شما برای پی بردن به افسردگی عروس هلندی خود باید تمامی حرکات آن را زیر نظر بگیرید. اگر علائمی نظیر پرخاشگری، تغییر در آوازخوانی، کم تحرکی، نامرتب بودن بال‌ها، ریزش پر یا پرکنی، بی توجهی به محیط اطراف و … را در پرنده مشاهده کردید به افسردگی پرنده خود پی ببرید.

در این صورت تغییراتی در حجم، رنگ و ترکیبات فضله پرنده به وجود خواهد آمد که هر یک از این موارد کمک کننده برای تشخیص عامل اصلی که باعث اسهال در پرنده شده را نشان می‌دهد.

مقاله مرتبط  درمان اسهال پرندگان و مرغ عشق

وبای عروس هلندی

وبا نوعی عفونت دستگاه گوارش در عروس هلندی است که توسط باکتری پاستورلا ایجاد می‌شود. این بیماری عمدتاً پرندگان جوان بین ۱ تا ۲۱ روزه را مبتلا می‌کند و آمار مرگ‌ومیر بالایی دارد.

این باکتری می‌‌تواند از طریق آب آشامیدنی آلوده، غذا و بزاق یا فضولات حیوانات منتقل شود.

علائم وبا معمولاً تب، اسهال، مدفوع سفید، بی‌اشتهایی، خستگی و وجود مخاط در مدفوع هستند.

پرندگان آلوده را می‌توانید با مصرف کلرامفنیکل، تتراسایکلین یا اکسی‌تتراسایکلین خوراکی یا با افزودن آن‌ها به آب یا غذای پرنده درمان کنید. اگر عروس هلندی شما آب یا غذا را نمی‌خورد، می‌توانید این داروها را به پرنده خود تزریق کنید.

پسیتاکوز یا تب طوطی عروس هلندی

تب طوطی که به پسیتاکوزیس نیز شناخته می‌شود، نوعی بیماری عفونی شایع در بین پرندگان است. بسیاری از پرندگان ممکن است حامل این بیماری باشند اما تنها زمانی که دچار استرس می‌شوند علائم آن را از خود نشان می‌دهند.

برخی دیگر از پرندگان نیز به‌عنوان ناقل عمل می‌کنند و ویروس را به پرندگان دیگر منتقل می‌کنند، اما خودشان هیچ نشانه‌ای از بیماری ندارند.

علائم این عارضه اغلب ظاهر ضعیف، پرهای ژولیده، مشکلات تنفسی، تنفس غیرطبیعی، اسهال به‌رنگ سبز لیمویی و ادرار بیش‌ازحد هستند.

درمان تب طوطی، طولانی و دشوار است. به‌طورکلی برای درمان آن، داکسی‌سایکلین به‌صورت تزریقی یا حل‌شده در آب آشامیدنی تجویز می‌شود.
برای اطمینان از بهبودی کامل و موفقیت‌آمیز، باید روند درمان حداقل به‌ مدت ۴۵ روز انجام شود. اگر درمان در ۴۵ روز کامل انجام نشود، ممکن است پرنده در ابتدا سالم به نظر برسد اما بیماری آن دوباره عود کند.

امتیاز بدهید