در سالهای اخیر مرغ عشق، با آوردن شادی و انرژی به خانهها، به یکی از حیوانات خانگی محبوب تبدیل شده است. نگهداری از مرغ عشق در کنار لذتهایی که دارد، باید تابع اصولی هم باشد. بنابراین باید برای اطمینان از سلامت و تندرستی مرغ عشق، از بیماریهای شایع و رایجی که میتواند آنها را تحت تاثیر قرار دهد، آگاه باشید. پس لازم است علائم و نشانههای ظاهری یک مرغ عشق سالم و بیمار را بشناسید.
علائم مرغ عشق مریض
مرغ عشق مریض میتواند علائم گوناگونی را از خود نشان دهد که این نشانه ها عبارتند از…
- بیحالی
- پف کردن پرها
- بی قراری
- لرزش
- تغییر در حجم، رنگ و بوی فضله
- مشکلات تنفسی ( خس خس کردن، تنگی نفس و…)
- تغییر رنگ در منقار
- استفراغ
- پرهای ژولیده
- خوابیدن در طول روز
- عطسه کردن
- گرفتگی سوراخ بینی
- رشد بیش از حد منقار
- ترشحات در بینی و چشم
- تغییر رفتار
انواع بیماری های مرغ عشق
مرغ عشق نیز همانند پرندگان دیگر می تواند به بیماری های مختلفی دچار شود که در ادامه به توضیح مختصر این بیماری ها به همراه روش های درمان آن پرداخته شده است.
سرما خوردگی مرغ عشق
همانطور که سرد بودن هوا منجر به سرماخوردگی در انسان ها می شود می تواند مرغ عشق ها را نیز درگیر خود کند. از آنجا که پرندگان نسبت به تغییرات آب و هوایی حساس هستند کوچکترین تغییر دمایی باعث سرماخوردگی آنها خواهد شد. اولین نشانه سرماخوردگی در مرغ عشق بروز مشکلات تنفسی نظیر خس خس کردن، عطسه، گرفتگی بینی و …است.
البته پس از استحمام نیز در اثر سرد بودن هوای محیط می توانند به سرماخوردگی مبتلا شوند.
اسهال مرغ عشق
یکی دیگر از بیماری هایی که می تواند مرغ عشق را درگیر خود کند اسهال است. این بیماری معمولا در اثر تغذیه نامطلوب در پرنده نمود پیدا می کند و گاه به دلیل فاسد بودن غذا منجر به مسمومیت پرنده می شود. البته انگل و عفونت های روده ای نیز اسهال را به همراه دارد.
برای درمان اسهال در مرغ عشق اغلب دامپزشک ها آنتی بیوتیک های مختلفی تجویز می کنند و اگر منشا آن بیماری های قارچی باشد داروهای ضد قارچی تجویز می شود. همچنین در صورتی که آب بدن پرنده در اثر اسهال کم شده باشد داروهای تقویتی برای پرنده در نظر گرفته می شود. لازم به ذکر که در برخی مواقع اسهال از سر انسداد روده به وجود می آید که برای درمان آن باید جراحی صورت گیرد.
پسیتاکوز یا تب طوطی مرغ عشق
پسیتاکوزیس یک عفونت باکتریایی است که میتواند مرغ عشق و سایر طوطی سان ها را تحت تاثیر قرار دهد. علائم شامل موارد زیر است:
- بیحالی
- از دستدادن اشتها
- ناراحتی تنفسی
- ترشح چشمی
- اسهال
برای تشخیص پسیتاکوز، ممکن است دامپزشک آزمایشاتی را روی مدفوع مرغ عشق یا دستگاه تنفسی انجام دهد. درمان این بیماری شایع مرغ عشق، معمولاً شامل یک دوره آنتیبیوتیک است که توسط دامپزشک تجویز میشود.
بیماری چیدن پر توسط خود مرغ عشق
پرچینی یک مسئله رفتاری است که در آن مرغ عشق بیش از حد پرهای خود را میچیند یا میجود که منجر به از دستدادن پر و آسیب احتمالی پوست میشود. علل زمینهای ممکن است شامل استرس، کسالت، کمبودهای تغذیهای یا عوامل محیطی باشد که شناسایی و رسیدگی به علت اصلی، بسیار مهم است. مشاوره با دامپزشک پرندگان یا یک متخصص رفتار پرندگان میتواند به تعیین بهترین اقدام کمک کند، که ممکن است شامل مناسبسازی محیطی، تنظیم رژیم غذایی و تکنیکهای اصلاح رفتار باشد.
عفونت های تنفسی مرغ عشق
عفونتهای تنفسی بین مرغ عشقها شایع است و معمولا توسط باکتریها، ویروسها یا موجودات قارچی ایجاد میشود. علائم این بیماری شایع مرغ عشق عبارتند از :
- خسخس سینه
- عطسه
- ترشحات بینی
- سرفه
- مشکل در تنفس
اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید، مهم است که فورا به دامپزشک مراجعه کنید. درمان این بیماری ممکن است شامل دارو، مراقبتهای حمایتی و بهترکردن محیط پرنده برای کاهش میزان قرار گرفتن در معرض محرکهای تنفسی بالقوه باشد.
بیماری منقار و پر پسیتاسین ( PBFD) در مرغ عشق
PBFD یک بیماری ویروسی است که عمدتاً پرها، منقار و سیستم ایمنی مرغ عشق و سایر طوطی سان ها را تحت تأثیر قرار میدهد. علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
- رشد غیر طبیعی پر
- از دست دادن پر
- بدشکلی منقار
- اختلال در سیستم ایمنی
دامپزشک آزمایش خون یا پر را برای تشخیص PBFD انجام میدهد. متأسفانه، هیچ درمانی برای PBFD وجود ندارد و پرندگان مبتلا، ممکن است برای مدیریت علائم و جلوگیری از عفونتهای ثانویه، به مراقبتهای حمایتی نیاز داشته باشند. برای جلوگیری از سرایت بیماری به سایر پرندگان، باید اقدامات قرنطینهای شدید انجام دهید.
بیماری ایدز مرغ عشق
این بیماری سیستم ایمنی پرنده را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد و اولین نشانه های آن در پر و منقار پرنده نمود پیدا می کند بدین سبب به این بیماری فساد پر و منقار نیز گفته می شود. اگر پرهای پرنده شما می شکند و ساقه های آنها هنگام ریزش خونی است و پرنده در این نواحی احساس درد میکند به این بیماری مبتلا شده که سریعا باید مرغ عشق را به دامپزشک برسانید.
اختلالات دستگاه گوارش مرغ عشق
مرغ عشق ممکن است مشکلات گوارشی مانند اسهال، عفونتهای ناشی از باکتری یا انگل را تجربه کند. تشخیص اختلالات گوارشی ممکن است شامل مشاهده تغییرات در مدفوع، اشتها و رفتار باشد. دامپزشک آزمایشهای تشخیصی و درمان مناسب را تعیین میکند که ممکن است شامل دارو، تنظیم رژیم غذایی یا پروبیوتیکها برای بازگرداندن سلامت روده باشد.
پیشگیری از بیماری و مراقبتهای عمومی از مرغ عشق
پیشگیری از بیماریهای مرغ عشق، شامل حفظ محیطی تمیز و بدون استرس، رژیم غذایی متعادل و مغذی، معاینات منظم دامپزشکی و به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض عوامل بیماری زا است. با تمیزکردن منظم قفس، ظروف غذا و آب و تامین روزانه آب تازه، از بهداشت مناسب اطمینان حاصل کنید. لازم است از قرار دادن مرغ عشق در معرض هوای آلوده، دمای شدید یا مواد سمی خودداری کنید.
آخرین دیدگاهها