کبوترها پرنده های زینتی با ارزشی هستند که نگهداری از آنها هم برای پرورش دهنده سرگرم کننده خواهد بود و هم با پرورش و فروش آنها می توان به درآمد خوبی رسید. این پرنده ها نیز در اثر عوامل محیطی مختلفی دچار بیماری می شوند که از جمله این عوامل می توان به آب و غذای آلوده ، هم غذا شدن با سایر پرنده ها ، کثیف بودن بستر نگهداری ، عدم نظافت ظروف آبخوری و دانخوری، وجود موجودات موذی در محل نگهداری و… اشاره کرد.

علائم بیماری های کبوتر

اغلب بیماری های طیور دارای علایم مشابهی هستند، بنابراین اولین نشانه وجود بیماری در پرنده توجه به علایم آن است. اما اینکه کبوتر شما به چه بیماری مبتلا شده نیاز به بررسی دقیق تر و تشخیص توسط دامپزشک دارد شما می توانید به راحتی از طریق مشاوره آنلاین دامپزشکی در سایت با دامپزشکان صحبت کنید . با اینکه برخی از بیماری ها علائم به خصوصی دارند، اما در مورد سایر بیماری ها که علایم یکسانی دارند حتما باید پرنده خود را مورد معاینه پزشکی قرار دهید.

از جمله علایم شایع در بیماری کبوتر می توان به موارد زیر اشاره کرد :

۱- بی حالی

۲- بی اشتهایی

۳- پف کردن پرها

۴- اسهال

۵- کاهش وزن

۶- عطسه

۷- خس خس بینی

۸- کز کردن و گوشه گیری

۹- خواب آلودگی

۱۰- بهم ریختگی و ژولیدگی پرها

در صورتی که علایم فوق را در یک یا چند مورد از کبوترهای خود مشاهده کردید، بهتر است که هر چه سریعتر پرنده را جدا کرده و جهت درمان به دامپزشک مراجعه کنید، در صورت بی توجهی قطعا با مرگ انبوهی از کبوترهای خود روبرو خواهید شد.

مقاله مرتبط  علائم سرماخوردگی مرغ عشق

بیماری آنتریت نکروتیک کبوتر

از علایم این بیماری می توان به اسهال ، ژولیدگی پرها و افسردگی پرنده اشاره کرد و در صورت شدیدتر شدن بیماری امکان تلف شدن کبوتر ها وجود دارد.

عامل این بیماری یک باکتری به نام کلستریدیوم پرفرنژنس می باشد که در آب و غذا، خاک و لانه و مدفوع و هر جای دیگری یافت می شود. در امان نگه داشتن کبوترها از این میکروب مستلزم رعایت بهداشت در تغذیه و بستر پرنده می باشد.

بیماری تنفسی مایکوپلاسموز در کبوترها

این بیماری به وسیله عامل عفونی به نام مایکوپلاسما گالی سپتیکوم ایجاد می شود و از آب و غذا و بستر آلوده نشات می گیرد. از علائم بیماری مایکوپلاسموز می توان به تنفس مشکل و خس خس دار، التهاب در گلوی پرنده و خروج ترشح از بینی، پرواز مشکل و غیر عادی، التهاب در کیسه های هوایی و … اشاره کرد.

این بیماری می تواند سیستم ایمنی کبوتر را ضعیف کند و آن را مستعد انواع بیماری های ساده نیز بکند، بنابراین شناسایی و درمان به موقع پرنده بیمار در حفظ سلامت گله و جلوگیری از ضررهای مالی پرورش دهنده تاثیر گذار خواهد بود و برای درمان کامل این بیماری از پودر نووا سی آر دی استفاده نمایید.

بیماری کبوتر

 بیماری نیوکاسل کبوتر

این بیماری ویروسی که دستگاه تنفسی، سیستم عصبی و دستگاه گوارشی پرنده ها را مورد حمله قرار می دهد، علاوه بر کبوترها در میان سایر پرنده ها هم رواج داشته و احتمال انتقال ویروس از پرنده های بومی یا وحشی به کبوترها وجود دارد.

جهت پیشگیری از این عارضه بهتر است جوجه کبوترها را از چند هفتگی مورد واکسیناسیون قرار دهید، از علائم بیماری نیوکاسل در کبوترها می توان به اسهال سبز، تورم چشم ها و خروج ترشح از آنها ، لرزش بدن و چرخش گردن ، گیج شدن و افتادن بر زمین، فلجی و افتادگی بال ها، تنگی نفس و سرفه، عدم اشتها و کاهش وزن و در نهایت مرگ اشاره کرد.برای درمان این بیماری از داروی قرص رونیدازول استفاده نمایید.

مقاله مرتبط  بیماری های عروس هلندی

تاکنون داروی خاصی برای این بیماری ساخته نشده اما جهت جلوگیری از مرگ و میر گله حتما باید واکسن های نیوکاسل را به آنها تزریق نمود. شناسایی و قرنطینه نمودن پرنده بیمار در نجات گله موثر خواهد بود.

بیماری کوکسیدیوز در کبوتر

یکی از بیماری های بسیار رایج در کبوترها کوکسیدیوز است که عامل انگلی داشته و سیستم گوارشی پرنده را درگیر میکند. از علایم شایع این بیماری می‌توان به اسهال، کاهش اشتها، کاهش وزن، بی حالی و وجود خون در مدفوع پرنده اشاره کرد.

هم غذا شدن با پرنده های وحشی و آلوده بودن بستر و آب و غذای پرنده به این انگل در شیوع بیماری تاثیر گذار است. وجود فضله در بستر و تغذیه کردن پرنده از آن نیست در گسترش بیماری کوکسیدیوز تاثیر خواهد داشت بنابراین ضمن استفاده از آب و غذای سالم و تازه باید به صورت مرتب بستر آنها را نیز تمیز کنید

در صورت مشاهده علائم بیماری کوکسیدیوز بهتر است پرنده بیمار را جدا کرده و جهت درمان آن از داروی آنتی بیوتیک آمپرولین ۳۰۰ اینتر شیمی هلند استفاده شود.

 بیماری انگلی تریکومونیازیس کبوتر

این بیماری انگلی که نام دیگر آن شانکر می باشد، به دلیل آلودگی در آب آشامیدنی و مواد غذایی کبوترها به وجود می آید، کبوترهایی که به این انگل مبتلا می شوند علایمی همچون کاهش وزن و کاهش اشتها، بی حالی و ضعف و… از خود نشان خواهند داد و در صورت شدت گرفتن بیماری دچار مرگ خواهند شد.

انگل های تریکومونیازیس ابتدا دهان و گلوی پرنده را درگیر می کند و در نهایت به روده و سایر قسمت های دستگاه گوارشی راه پیدا می کند. آنها پس از خروج از بدن پرنده بیمار به سرعت از بین می روند و توانایی زنده ماندن در محیط بیرون را ندارند. جهت درمان از داروی رونکس پودر درمان پنیرک کبوتر Ronex Extra Strength مورنینگ برد استفاده کرد.

مقاله مرتبط  بیماری های مرغ عشق

بیماری روده ای سالمونلوز کبوتر

این بیماری یک عامل باکتریایی دارد و سیستم گوارشی کبوترها را مورد حمله قرار می دهد. از علایم این بیماری می توان به اسهال ، کاهش وزن، کاهش اشتها ، پرواز مشکل و بی طاقت، لنگش هنگام راه رفتن و …اشاره کرد.

عامل این بیماری استفاده از آب و غذای آلوده و یا بستر آلوده به فضولات می باشد که رعایت بهداشت در تغذیه و محل زندگی کبوترها تاثیر زیادی در پیشگیری از این ناخوشی دارد.

این بیماری واگیردار است و علاوه بر سایر کبوترها حتی به انسان هم منتقل می شود. بنابراین بهتر است کبوتر بیمار را سریعا شناسایی و قرنطینه کنید و خود پرورش دهنده نیز باید از ماسک و دستکش و لباس مخصوص استفاده کند.

جهت درمان بیماری بهتر است به دامپزشک مراجعه شود، اما داروی تراوی آلیسین پلاس موثر خواهد بود که بهتر است تحت نظر دامپزشک داده شود.

۵/۵ - (۱ امتیاز)